Monday, October 10, 2011

How to earn from blog?

I started blogging in 2005. Back then, blog were not as famous as it is now. Dulu rasanye ada berapa kerat je active blogger. Right now, people actually make a living through blogging. There are a few famous ones like Pink Stilettos and Red Mummy to name a few. They make more than 10K through blogging alone! Dasyat kan… tapi ye la, the traffic to my blog is just about 150 – 200 unique visits a day. Dorang punye ada more than 170K visit (through advertisement)! Crazy. Pelik tapi benar! Hehehe

So, since I love to write/ blog (Cuma kekadang angin malas tu ada), I decided and aim to get some earning from blogging too. Tak banyak, sikit pun takpe. Hehehe. Tapi kalau tak dapat pun, I will continue to blog. Out of my passion… owh, walaupun follower saya hanya ada 9 orang.. hehehe

Here are some of the tips that I found online on how to earn from blogging


1.Trafik yang tinggi.
Semakin tinggi trafik blog,semakin banyaklah pendapatan dari blog dan sebaliknya

2.Komitmen
Blogging sama dengan pekerjaan yang lain,perlukan komitmen yang tinggi,kesabaran dan masa.kalau sekadar hangat-hangat taih ayam agak susah untuk berjaya.

3.Update blog selalu
Kalau kamu tengok redmummy update 5-8 post sehari

4.Popular
Penyumbang utama trafik di redmummy.Dia pernah masuk beberapa rancangan TV,Sekarang dia sudah dikenali ramai.Jangan

5.Blogwalking
Rajin-rajinlah blogwalking dan komen di blog orang lain.Kena rajin sikit.

6.Minat
Minat berblogging kena ada. Jangan berblog semata-mata nak dapatkan duit. Buat sesuatu tu kena ada minat, baru menjadi

7.Unik
Tonjolkan keunikan blog anda, olah dengan gaya bahasa anda sendiri, cerita benda-benda yang orang suka baca. Barulah readers keep on coming.

8.Aktif Twitter
Kalau twitter pulak, tambahkan follower bagi lagi ramai.Mesti aktif bertweet. Actually it’s all about networking. Makin ramai readers/followers, prospek lagi cerah nak buat duit .

9,Aktif Facebook
Setiap kali publish entry,terus share di FB,FB penyumbang kedua trafik

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...