Daisypath Anniversary tickers
Daisypath

Thursday, February 03, 2011

Ikan Cencaru Sumbat Belakang

Haritu hubby out of the blue said that dia teringin nak makan ikan cencaru sumbat belakang. My mom make the best cencaru sumbat I've ever tasted! But I didnt ask her for the recipe of the sambal, instead, I google it. so dapat la recipe kat bawah ni.

Ramuan:
  • 1 cawan kelapa parut
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1 sudu besar udang kering
  • 3 ekor ikan cencaru (dibelah belakang)
  • 3 ulas bwg putih
  • 4 ulas bwg merah
  • 1 sudu besar gula
  • 1 batang serai

Cara penyediaan:
  1. Ikan cencaru dibelah belakang. Basuh dan ketepikan.
  2. Tumbuk bwg putih, serai, udang kering dan bwg merah.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan2 yg ditumbuk.
  4. Masukkan cili boh, gula dan sedikit garam.
  5. Masukkan kelapa parut dan letak secubit serbuk kunyit.Gaulkan hingga sebati dan tutup api.
  6. Ikan cencaru digaulkan dengan sedikit garam.Sumbatkan ikan dengan bahan2 yang dimasak tadi.
  7. Bakar ikan dalam Oven pada suhu 230 drjh celcius.
  8. Kalau nak digoreng pun boleh..pastikan goreng deep fry.


For some reason the sambal turns out to be not so nice. It was ok, but not to my liking! rupa2nya my mom tak guna kelapa pun. Probably I'll try her version in future.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...